Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Xamkin kirjaston oppaat: Korona ja kirjasto

Kirjasto palvelee sinua verkossa

Jos kirjasto on kiinni koronan takia, siirtyvät eräpäivät automaattisesti eikä kiinnioloajalta kerry yliaikamaksuja

 • Kiinnioloajalta ei kerry yliaikamaksuja
 • Kiinnioloajalle osuvien lainojen eräpäivät on siirretty automaattisesti seuraavalle aukiolopäivälle
 • Noudettavat varaukset ovat noudettavissa viikon ajan siitä, kun kirjasto avataan
 • Kirjastoon ei voi palauttaa lainoja kiinnioloaikana

Kirjastojen aukiolo ja kirjastossa toimiminen

Tarkistathan kirjaston asiakaspalvelun ja omatoimiajan aukioloajat aina Kaakkuri-palvelusta. Asiakaspalvelu- ja omatoimiajat voivat vaihdella kirjastoittain.

Suosittelemme vahvasti

 • pitämään turvavälit ja käyttämään maskia
 • odottamaan ilmoitusta varauksen saapumisesta ennen kuin tulet noutamaan varausta
 • olemaan omatoiminen
 • varaamaan etäaika tietoasiantuntijoilta, kun tarvitset apua tiedonhaussa

Kirjastojen etäpalvelut toimivat normaalisti verkossa. Suosittelemme, että olet tarvittaessa yhteydessä kirjastoon ensisijaisesti joko Xinfon kautta tai kampuskirjastojen sähköpostilla. Kampuskirjastojen yhteystiedot löydät Kaakkurista.

 

Kirjasto palvelee sinua kuitenkin monin tavoin etänä verkon kautta. Löydät tältä sivulta vinkkejä niin etäopiskelun kuin etätyön tueksi. Muista myös, että voit olla yhteydessä meihin sähköisesti.

Asiakaspalveluasioissa suosi Xinfoa tai kampuskirjastokohtaisia sähköposteja, ks. kirjastojen yhteystiedot. Tiedonhaun ohjauksen tai opetukseen saat verkko-ohjausta tietoasiantuntijoilta - varaa ohjausaika varauskalenterin kautta.

Kaakkuri on oikopolkusi laajaan e-aineistotarjontaan ja verkko-oppaista löydät lisää vinkkejä avoimesti saatavilla olevaan aineistoon.

Katso myös Kaakkurissa oleva tiedotus sekä Xamkin virallinen korona-tiedotus.

Tämä sivu on päivitetty viimeksi 21.9.2021. Tietoja täydennellään ja muutetaan sitä mukaan, kun asiat poikkeustilanteessa muuttuvat.

Vinkkejä etäopiskeluun

Kaakkurista löydät paljon verkossa olevaa ja Xamkin tunnuksilla etäkäyttöistä e-aineistoa

Tee Kaakkurissa (https://kaakkuri.finna.fi/) haku joko kirjan nimellä tai haluamallasi aiheella. Kokeile hauissa sekä suomen- että englanninkielisiä hakusanoja. Rajaa hakua e-aineistoihin sivuston oikeassa laidassa olevasta "Aineistotyyppi" -sarakkeesta. "Verkossa saatavilla" -tuloksissa on mukana e-kirjojen lisäksi myös mm. Theseuksessa olevia aineistoja ja muita vapaasti verkossa olevia ja Kaakkuriin vietyjä aineistoja. "E-kirja"-rajauksella saat näkyviin pelkät e-kirjat. Muista myös muut rajaukset, esim. julkaisuvuosi, aiheet.

Xamkin tietokannat löydät Tietokannat-painikkeen alta (tämä on hakulaatikon alla). Valitse sopiva tietokanta ja mene sisään valitsemalla linkki Tietokannan käyttöliittymä.

Video e-aineistoista ja etäkäytöstä (kesto 3.30)

Löydät Kaakkurin kautta monia erilaisia e-aineistoja, joiden käyttö poikkeaa hieman toisistaan. Ota huomioon esimerkiksi se, että e-kirjoja on saatavilla monella eri tavalla. Kirjaa voi esim. lukea selaimessa tai kirja pitää lainata omalle laitteelle, jolloin tarvitsee yleensä vielä erillisen lukuohjelman. Tenttiin lukeminen kannattaa siis aina aloittaa ajoissa, vaikka kirja olisi verkossa saatavilla. Näin ehdit tarvittaessa ladata tarvittavat ohjelmat, ja me pystymme auttamaan mahdollisissa ongelmissa. 

Opinnäytetyön parissa työskentelevä, löydät verkossa olevia menetelmäoppaita tämän Kaakkurin listan kautta.

 

Kirjaston ostamien lisensoitujen aineistojen lisäksi verkossa on saatavilla myös paljon kaikille avointa ja opinnoissa hyödynnettävää materiaalia. Alla jotain tutustumisen arvoisia paikkoja.

Avoimet materiaalit esillä Xamkin eri alojen oppaissa

Ammattikorkeakoulujen opinnäytteet ja julkaisut 

Yliopistojen avoimia julkaisuarkistoja

 • Aalto-yliopiston opinnäytteet ja muut julkaisut
 • Doria - mm. eri korkeakoulujen opinnäytteitä
 • E-thesis - Helsingin yliopiston digitaaliset opinnäytteet
 • HELDA - Helsingin yliopiston digitaalinen arkisto
 • Jultika - Oulun yliopiston julkaisuarkisto
 • JYX - Jyväskylän yliopiston julkaisuarkisto
 • Lauda - Lapin yliopiston sähköinen julkaisuarkisto
 • LUTPub - Lappeenrannan teknillisen yliopiston avoin julkaisuarkisto
 • Osuva - Vaasan yliopiston avoin julkaisuarkisto
 • Trepo - Tampereen yliopiston avoin julkaisuarkisto
 • THES -  Kauppakorkeakoulun gradut 1922-2016
 • UEF electronic publications - Itä-Suomen yliopiston väitöskirjoja, pro graduja, lisensiaatintutkielmia ja sarjajulkaisuja
 • UTUPub - Turun yliopiston avoin julkaisuarkisto

Kansainvälisiä avoimia opinnäytearkistoja

Muita avoimia aineistoja ja oppimasteriaaleja (mm. osa kaupallisista toimijoista on avannut aineistoaan laajempaan käyttöön)

Myös yleiset kirjastot tarjoavat asiakkailleen e-aineistoja. Pääasiassa käytettävissä on e-kirjapalveluita, joihin yleensä kirjaudutaan kirjastokortilla ja sen pin-koodilla. Kysy lisää tietoa suoraan omasta yleisestä kirjastostasi.

 

Finna-palvelusta voit myös löytää paljon avointa materiaalia, johon ei tarvitse erikseen kirjautua.

E-kirja uutuuksia Kaakkurissa

Loading ...

Vinkkejä etäopetuksen tueksi aineistojen näkökulmasta

Kirjaston tarjoamia e-aineistoja käytettäessä on hyvä muistaa muutama seikka:

 • Xamkin opiskelijat ja henkilökunta pääsevät käyttämään e-aineistoja Xamkin käyttäjätunnuksilla. Kirjastokortti tarvitaan vain painetun aineiston lainaamiseen ja omatoimiaikana sisälle tuloon.
 • Xamkin e-aineistot eivät ole etäkäyttöisiä Xamkin ulkopuolisille henkilöille, vaikka heillä olisi Xamkin kirjastokortti. Xamkin ulkopuolisia henkilöitä ovat myös Campus Online kursseilla opiskelevat muiden amkien opiskelijat sekä MOC-opiskelijat.
 • E-aineistojen käytössä tulee aina huomioida aineistojen lisenssit. Hyvä tapa on aina linkittää aineisto Kaakkurista opiskelijoille, ei viedä materiaalia suoraan Learniin esim. pdf-tiedostona. Näin saamme myös oikeat käyttöluvut, jotka vaikuttavat aineistojen jatkohankintaan. 
 • Voit pyytää apua e-aineistojen valintaan kirjaston tietoasiantuntijoilta.Yhteystiedot löydät täältä. Autamme sinua tarvittaessa etsimään opetukseesi vaihtoehtoista verkossa olevaa materiaalia.

Kun kampuksena on koko maailma, on myös opiskelijamme hyvin monimuotoista ryhmää. Opintoja tehdään myös yli oppilaistosrajojen, joka asettaa omat haasteensa oppimateriaalin valinnalle. Saat apua erilaisten kokonaisuuksen kurssien koostamiseen esimerkiksi oppaasta Oppimateriaalien valinta ja käyttö AMKien yhteisillä verkko-opintojaksoilla - Opas opettajille. Oppaasta löytyy mm. apua verkon avoimien aineistojen valintaan.

Erilaisia avoimia materiaaleja esitellään myös tämän sivun laatikossa Vinkkejä etäopiskeluun.

Kirjaston palvelut verkossa

Xamkin kirjastopalvelut auttavat sinua monin tavoin myös etänä verkon kautta. Tässä ohjeita ja osoitteita:

1. Kirjaston asiakaspalveluun liittyviin kysymyksiin vastataan ensijaisesti Xinfon ja kampuskirjastojen sähköpostin kautta:

 • Xinfon palvelulomake
 • kampuskirjasto.kotka@xamk.fi
 • kampuskirjasto.kouvola@xamk.fi
 • kampuskirjasto.mikkeli@xamk.fi
 • kampuskirjasto.savonlinna@xamk.fi

2. Tiedonhankinnan ohjausta ja opetusta antavien tietoasiantuntijoiden yhteystiedot löydät täältä. Ota yhteyttä!

3. Kaukolainoja voi tilata Xinfosta löytyvällä lomakkeella.

4. Voit laittaa kirjastolle aineiston hankintapyyntöjä Xinfon lomakkeen kautta. Teemme tilauksia myös sulkuajalla. Opettajat huomiokaa, että syksyn kurssikirjallisuutta on hyvä tilata jo nyt.

5. Opinnäytetöiden Theseus-julkaisukysymyksissä vastataan theseus@xamk.fi osoitteessa.

6. Julkaisuihin (Xamkin sarjajulkaisut, julkaisutiedonkeruu, Justus-tallennus, rinnakkaistallennus) liittyviin kysymyksiin vastaataan julkaisut@xamk.fi osoitteessa.

7. Avoimeen tki-toimintaan liittyvät kysymykset (avoin julkaiseminen, aineistonhallinta, CC-lisenssit yms.) voit laittaa Xinfon lomakkeella, josta kysymyksesi ohjataan  oikealle asiantuntijalle.