Skip to main content

Tiedonhankinnan opas: Hae tietoa tehokkaasti

Tiedonhakusi tehostuu perustekniikoiden hallinnalla

Tiedonhaku järjestetyistä tietokannoista vaatii muutamien perushakutekniikoiden hallitsemista. Järjestetyt tietokannat toimivat siis toisin kuin esim. Google, joka korjaa kirjoitusvirheet, hakee automaattisesti myös hakusanojen synonyymeillä ja järjestää hakutuloksen automaattisesti niin, että osuvimmat lähteet tulevat hakutulokseen ensimmäiseksi. Oletko huomannut, että myös hakukoneissa kuten Google on mahdollisuus rajata hakua?

Tärkeimpiä hakutekniikoita ovat hakusanan katkaisu, haun rajaaminen, fraasihaku ja hakusanojen yhdistely mm. boolen operaattoreilla. Löydät tästä osiosta ohjeita siihen, kuinka nämä tekniikat toimivat. Muista kuitenkin tarkistaa aina myös käyttämäsi tietokannan omat ohjeet, on esimerkiksi on aina hyvä tarkistaa aluksi, mikä on tietokannan katkaisumerkki.

Kun olet käynyt läpi tärkemmät hakutekniikat ja suunnitellut omat hakulausekkeesi, voit lähteä tekemään tiedonhakuja eri paikkoihin. Löydettyäsi sopivaa aineistoa, sinun tulee myös arvioida sitä. Tähän saat ohjausta seuraavassa osiossa Arvio löytämääsi tietoa ja muista lähdekritiikki

Lähde tiedonhaussa liikkeelle Kaakkurista. kaakkurin logo

Tiedonhaun tekniikat

Katkaisemalla hakusanasi saat hakuun kerralla mukaan kaikki sanan taivutusmuodot. Tämä on hyvä muistaa varsinkin suomenkielellä haettaessa, sillä suomenkielessä on 15 eri sijamuotoa ja näin ollen myös sanojen taivutusmuotoja on useita. Hakusana kannattaa katkaista aina siitä kohtaa, josta sana alkaa taipua. Liian kaukaa katkaistu sana tuo hakuun mukaan myös aiheen ohi meneviä sanoja. Esimerkki sanankatkaisemisesta alla olevassa kuvassa.

Katkaisumerkin lisäksi voit käyttää myös korvausmerkkiä, jonka avulla korvaat yhden kirjaimen hakusanassasi. Myös korvausmerkin avulla on siis mahdollista löytää sanan eri muotoja. Voit esim. hakea sanoja test ja text yhdellä kertaa korvaamalla yhden kirjaimen: te?t

Tarkista katkaisu- ja korvausmerkki aina tietokannan ohjeista. Useimmiten katkaisumerkki on asteriksi * ja korvausmerkki kysymysmerkki ?, mutta poikkeuksiakin on. Osa tietokannoista myös katkaisee sanan automaattisesti, jolloin erillistä merkkiä ei tarvita.

 

hakusanan katkaiseminen

 

Tiedonhaussa hakusanat yhdistellään hakulauseiksi, jolloin tiedonhaku tarkentuu. Useimmiten hakusanojen yhdistämiseen käytetään Boolen operaattoreita AND, OR ja NOT. Muista kuitenkin aina tarkistaa tietokannan ohjeista, miten hakulauseke rakennetaan. Yleensä Boolen operaattoreita ei tarvitse itse kirjoittaa vaan ne löytyvät valmiiksi hakukenttien välistä. Näin on esimerkiksi Kaakkurissa:

boolen operaattorit Kaakkurissa

Sanojen yhdistely boolen logiikan avulla ja operaattoreiden käyttö:

Jos hakulauseke pitää itse kirjoittaa hakukenttään, silloin käytetään sulkumerkkejä kertomaan tietokannalle haun suoritus järjestys. Esimerkiksi tehtäessä yllä olevan kuvan haku hampurilaisresepteistä, joissa on joko tomaattia tai juustoa, hakulauseke kirjoitettaisiin:

(tomaatti OR juusto) AND hampurilainen

Sulut kertovat tietokannalle, että sen pitää ensi käsitellä sanat tomaatti ja juusto ja vasta sen jälkeen yhdistää kumpaankin sanaan sana hampurilainen.

Tiedonhakuja voi rajata monin eri tavoin. Yleisimpiä tapoja rajata hakua on: kieli, aika, julkaisutyyppi, asiasanat, kokoteksti/saatavilla verkossa.

Esimerkiksi Kaakkurissa löydät rajauksen tarkennetusta hausta tai haun tehtyäsi ruudun oikeasta laidasta:

rajaus kaakkurissa

Voit rajata hakuasi monella tavalla:

Fraasihaku on käyttökelpoinen, kun halutaan, että  hakusanat ovat löydetyissä viitteissä tietyssä järjestyksessä. Fraasit eli sanaliitot muodostetaan yleensä lainausmerkkien avulla. Tarkista kuitenkin aina tietokannan ohjeista, kuinka fraasihaku toimii.

Esimerkiksi haettaessa käsitteellä sosiaalinen media, lainausmerkit sen ympärillä tarkentaa hakua ja haku kohdistuu koko käsitteeseen eikä erikseen sanoihin sosiaalinen ja media. Alla esimerkit Kaakkurissa tehdyistä hauista, joissa esimmäisessä ei ole käytetty lainausmerkkejä ja toisessa on. Mitä hakutulokselle eli löydettyjen viitteiden määrälle tapahtuu?

Haku: nuoret AND sosiaalinen media. Huom! pääset muokkaamaan hakuasi kohdasta Muokkaa tarkennettua hakua.

fraasilla haku Kaakkurissa ilman lainausmerkkejä

Muokataan hakua eli nyt haetaan: nuoret AND "sosiaalinen media". Mitä punaisella ympyröidylle hakutulokselle tapahtuu?

fraasihaku Kaakkurissa lainausmerkein

Hakutuloksen arviointi

Saatua hakutulosta on hyvä arvioida, jotta osaat tarvittaessa korjata ja muuttaa hakustrategiaasi eli muuttaa esim. hakusanoja, hakutekniikkaa tai hakulauseketta ja sen muodostamista.

Hakutuloksen arviointi
Hakutuloksia on liikaa Hakutuloksia on liian vähän
Hae asiasanoilla vapaasanahaun sijaan Haen yleisemmillä termeillä laajemmin aiheesta
Tarkista katkaisumerkin käyttö. Katkaisetko sanan liian aikaisin? Tarkista katkaisumerkinkäyttö. Saatko hakuun mukaan kaikki sanan taivutusmuodot?
Vähennä sanan rinnakkaistermejä ja synonyymejä hausta.  Käytä useampia sanan rinnakkaistermejä ja synonyymejä OR-operaattorin avulla.
Kaytä enemmän AND- ja NOT-operaattoreita. Vähennä AND- ja NOT-operaattoreita.
Lisää rajauksia. Poista rajauksia.
  Oletko oikeassa tietokannassa suhteessa aiheeseesi? Onko hakusanat kirjoitettu oikein?