Tällä sivulla käsitellään tekoälyä korkeakouluopintojen tiedonhaussa. Tekoäly ja sen sovellukset kehittyvät nopeasti, samalla tavalla tämä opas on koko ajan työn alla, käy tarkistamassa päivitykset ja seuraa alan kehitystä.
Tekoälyohjeita Xamkin opiskelijoille ja opettajille
Tekoälyohjeita Xamkin opettajille
ChatGPT on OpenAI:n palvelu, jossa voi käyttäjän valinnan mukaan käyttää eritasoista kielimallia, mm. ChatGPT (ilmainen) ja GPT4 (maksullinen). Sovellus löytyy osoitteesta https://chat.openai.com/chat. Sen käyttäminen vaatii OpenAI:n tunnukset.
Palvelua käytetään niin, että sille kirjoitetaan tekstiä (prompt) ja se vastaa käyttäjän antamaan tekstisyötteeseen. Palvelun kanssa voi siis ikään kuin käydä dialogia käyttäjän haluamasta aiheesta.
ChatGPT on koulutettu valtavilla tekstimassoilla, se generoi oppimiensa tekstien pohjalta tilastollisen mallin perusteella vastaukset. Yksinkertaistettuna sitä voi verrata kännykän ennakoivaan tekstinsyöttöön. Se ei siis tiedä mitään, sillä ei ole pääsyä internettiin, eikä sitä voi käyttää tietolähteenä. Se ei myöskään osaa arvioida tuottamansa tekstin luotettavuutta ja voikin väittää tosiksi epätosia asioita. OpenAI ei ole luovuttanut tietoja ChatGPT:n kouluttamiseen käytetyistä tiedoista. Kannattaa myös muistaa, että tekoälymallit ovat tunnetusti puolueellisia.
Huom! Open AI päivitti syyskuussa 2023 maksullisen ChatGPT-4, se pystyy nyt hyödyntämään internetiä.
Huomioi aina käyttäessäsi tekoälysovelluksia, miten ne käsittelevät syöttämääsi dataa. Lähtökohtaisesti kaikki tekoälypalveluihin syötetty materiaali tallentuu EU/EEA-alueen ulkopuolelle eikä ole sieltä poistettavissa. Palveluihin ei saa syöttää esimerkiksi henkilötietoja, yrityssalaisuuksia, luottamuksellisia tietoja tai salassa pidettäviä tietoja.
Ohje miten rajoitat syötteittesi käytön tekoälyn kouluttamisessa ChatGPT:ssä.
Muokattu kuvasta ”Is it safe to use ChatGPT for your task?” By Aleksander Tiulkanov CCBY
Microsoft Copilot (entinen Bing Chat Enterprise) on keskusteleva tekoälysovellus (kielimallina GPT-4 ja kuvamallina DALL-E 3). Copilot osaa hakea tietoja myös suoraan internetistä ja osaa luoda sanallisen kuvailun perusteella kuvia.
Copilot on käytettävissä Xamkin henkilökunnalla ja opiskelijoilla
Copilotilla käsiteltävät tiedot eivät tallennu tekoälylle eikä tiedoilla kouluteta tekoälyä. Tekoälyn kanssa käydyn keskustelun viestit tuhoutuvat automaattisesti keskusteluistunnon päätyttyä. Katso lisätiedot Copilotin tietosuojasta.
Tässä esitellään sovelluksia, joissa tekoälyä hyödynnetään lähinnä ulkomaisen tieteellisen tiedon haussa.
Esiteltyihin palveluihin ei ole organisaatiolisenssiä ja niiden kokeileminen ja käyttö on käyttäjän omalla vastuulla, muista tietoturva. Huomaa myös, että palvelut voivat muuttua maksullisiksi tai hävitä markkinoilta.
Misinformaatio on puutteellista tai väärää tietoa, jota annetaan epähuomiossa eikä tarkoitus ole tahallisesti johtaa harhaan.
Disinformaatio on tietoisesti jaettua väärää tietoa, jonka motiivina voi olla muun muassa: poliittinen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen, taloudellinen hyöty sekä ilkivalta
Tekoäly toimii kehotteiden eli promptien avulla. Tekoäly ei ole ajatustelukija, joten tuottaakseen toivomiasi tuloksia sinun tulee kuvata pyyntösi huolellisesti ja tarkentaa sitä tarvittaessa. Kehotteiden taitava suunnittelu ja rakentaminen (kehotemuotoilu/prompt engineering) onkin tekoälyn onnistuneen käytön edellytys. Tampereen korkeakouluyhteisön vinkkipankissa kuvataan perusasiat kehotteiden luomiseksi.
Tämä Tekoäly tiedonhaussa -opas pohjautuu Tampereen yliopiston kirjaston oppaaseen Tiedonhaun opas, Tiedonhaku ja tekoäly: https://libguides.tuni.fi/tiedonhaun-opas/tiedonhaku-tekoaly