Kaakkuri on Xamkin kirjastopalveluiden koti. Jos tietokannat eivät ole sinulle kovin tuttuja, kannattaa lähteä liikkeelle kirjaston tekemästä tiedonhankinnan oppaasta. Siinä käydään askel askeleelta läpi, kuinka tietoa etsitään. Jos taas haluat tietää, millaisia tietokantoja ja e-aineistoja Xamkilla on käytössä, käy tutustumssa e-aineisto-oppaaseen. Valtakunnallinen Finna-hakupalvelu kokoaa kymmenien kirjastojen aineistot saman katon alle. Muista, että voit myös hyödyntää kirjaston kaukopalvelua tilaamalla kirjoja ja artikkeleita. Kirjaston tietoasiantuntijat neuvovat tiedonhankinnan kysymyksissä. Linkki yhteydenottolomakkeeseen.
Unpaywall on kätevä selainlaajennus, jonka voi asentaa Chromeen, Edgeen ja Firefoxiin. Se etsii avoimesti julkaistuja artikkeleita eri julkaisijoilta ja tietovarastoista. Etsiessäsi artikkeleita selainlaajennus näyttää, onko artikkeli saatavilla avoimesti vai maksumuurin takana. FinELib on koonnut sivulleen tietoa vaihtoehtoisista väylistä artikkeleihin.
Lähteiden käyttöön ja viittaamiseen on olemassa monia tapoja eri aloilla. Yleensä julkaisija määrittelee, kuinka tekstissä tulisi viitata lähteisiin ja kuinka lähdeluettelo tulisi koostaa heidän julkaisussaan.
Xamkissa on myös omat lähdemerkintäohjeet, joita suositellaan käytettäväksi muun muassa Xamkin julkaisusarjoissa. Linkki Xamkin lähdemerkintäohjeisiin.
Viitteidenhallintaohjelmisto pitää tärkeimmät hakutuloksesi (hakuviitteet) tallessa ja järjestyksessä. Se myös helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä, jos viitteitä on paljon.
Perustoiminnot:
Mendeley ja Zotero ovat peruskäytössä ilmaisia viitteidenhallintaohjelmistoja. Turun yliopiston kirjasto on tehnyt Mendeley-Zotero -vertailun.
Zotero
Zotero - Turun yliopiston kirjaston laatimat ohjeet Zoteron käyttöön
Mendeley
Mendeley - Turun yliopiston kirjaston laatimat ohjeet Mendeleyn käyttöön