Siirry pääsisältöön

Tiedonhankinta

6. Arviointi ja lähdekritiikki

Löydettyäsi erilaisia lähdeaineistoja työsi materiaaliksi, käytä vielä hetki aikaa aineiston arvioimiseen, ennen kuin alat tehdä tehtävää tai opinnäytettä. Pohtimalla alla olevia kysymyksiä, saat täsmennettyä itsellesi, mitkä löytämistäsi lähteistä ovat esim. edelleen ajankohtaisia ja mitkä täyttävät tieteellisyyden tai tutkimuksellisuuden kriteerit. Tältä sivulta saat apua myös tekijänoikeuksien huomioon ottamiseen ja tiedon eettiseen käyttöön. Xamkin lähdeviiteoppaan löydät omana oppaana Xamkin verkko-oppaiden etusivulta.

Tiedonarvioijan muistilista - kuinka erottaa aiheeseeni paras informaatio

Miten erottaa valtavasta informaatiomäärästä ne hyvät ja omaan aiheeseen sopivimmat lähdeaineistot ja sopivimman tiedon? Voit pohtia löytämäsi aineiston sopivuutta vastaamalla alta löytyviin kysymyksiin. Muista aina suhtautua löytämääsi tietoon lähdekriittisesti.

Lähteenä alla olevassa on käytetty: Evaluating Information – Applying the CRAAP Test Meriam Library. 2010. California State University, Chico. WWW-dokumentti. Päivitetty 17.9.2010. Saatavissa: https://www.csuchico.edu/lins/handouts/eval_websites.pdf. [Viitattu  25.5.2020].

Tiedon arvioinnin keskeiset kysymykset

Onko tieto ajantasaista? 

  • Milloin julkaisu on ilmestynyt tai julkaistu? 
  • Onko tietoa tarkistettu tai päivitetty?
  • Onko aiheesi sellainen, että tiedon tulee olla uutta vai onko myös vanhempi tieto aiheeseesi sopivaa? Onko 10 vuotta sopiva aikamääre vai voisitko käyttää myös vanhempaa tietoa (esim. jokin teoria, joka ei ole muuttunut vuosikymmeniin)?
  • Toimiiko sivuston linkit?

Tiedon relevanssi eli sopivuus aiheeseesi

  • Liittykö tieto aiheeseesi tai vastaako se kysymyksiisi?
  • Kenelle tieto on tarkoitettu? Mikä on sen kohderyhmä?
  • Onko tieto oikean tasoista aiheeseesi ja tehtävääsi nähden? Esim. tarvitsetko enemmin tutkimus- vai ammatillista tietoa.
  • Oletko tutustunut useampaan lähteeseen ennen kuin päätät, mikä lähde antaa parhaan tiedon?
  • Pystytkö viittamaan tietoon esim. opinnäytetyössäsi.

Kuka on tiedontuottaja, lähteen kirjoittaja?

  • Kuka on tiedon kirjoittaja, tuottaja, julkaisija?
  • Kuinka tunnettu, luotettava tai tieteellinen kirjoittaja tai tiedontuottaja on? Mikä on hänen taustayhteisönsä ja tiedollinen intressinsä?
  • Onko kirjoittaja pätevä kirjoittamaan kyseessä olevasta aiheesta?
  • Löytyykö tiedon ohesta kirjoittajan yhteystietoja, kuten esim. julkaisijaa tai sähköpostia?
  • Kertooko www-osoite mitään kirjoittajasta tai lähteestä? Esim. onko www-osoitteen loppu .fi, .com, .org, .edu jne.

Tiedon luotettavuus, totuudenmukaisuus ja oikeellisuus

  • Mistä tieto on peräisin?
  • Onko tieto näyttöön perustuvaa eli onko sitä perusteltu muulla (tutkimus)tiedolla?
  • Onko tieto arvioitua? Onko se käynyt läpi esim. referee-käytännön eli vertaisarvioinnin?
  • Pystytkö todentamaan tiedon toisesta lähteestä tai aiemman tietosi perusteella?
  • Vaikuttaako lähteen kielenkäyttö sekä sävy neutraalilta ja objektiiviselta?
  • Onko lähteen teksti oikeakielistä vai sisältääkö se paljon kielivirheitä?

Tiedon tarkoitus

  • Mikä on tiedon tarkoitus: tiedottaa, opettaa, myydä, viihdyttää vai suostutella?
  • Onko kirjoittajan tarkoitus tai päämäärä selkeä?
  • Onko tieto faktaa, mielipide vai propagandaa?
  • Onko näkökulma objektiivinen ja puolueeton?
  • Onko tiedon takana nähtävissä poliittisia, ideologisia, kulttuurisia, uskonnollisia, institutionaalisia tai henkilökohtaisia ennakkoasenteita?

Tieteellisen julkaisun arviointi JUFO-portaalin avulla

Julkaisufoorumi on suomalaisen tiedeyhteisön toteuttama, tutkimuksen laadunarviointia tukeva julkaisukanavien tasoluokitus. JUFO-portaalin kautta voit tutkia, onko löytämäsi artikkelin lehti luokiteltu tieteelliseksi, ja mille tasolle se asettuu.

Julkaisufoorumin tasoluokat ovat:

  • 3 = korkein taso
  • 2 = johtava taso
  • 1 = perustaso
  • Arvioidut julkaisukanavat, jotka eivät joltakin osin täytä tason 1 kriteereitä, merkitään tunnisteella 0.
  • Julkaisukanavat, jotka löytyvät haun kautta, mutta joilla ei ole mitään tasoluokkamerkintää, ovat parhaillaan arvioitavana ensimmäistä kertaa.

Tekijänoikeus, lisenssit ja plagiointi

Muista kunnioittaa tekijänoikeuksia ja käyttää löytämääsi tietoa eettisesti

Tekstiä, kuvia, musiikkia, videoita tai mitä tahansa toisen tekemää lähdeaineistona käytettäessä, on hyvä muistaa, että näitä suojaa tekijänoikeus, joka syntyy tekijälle automaattisesti. Et siis voi käyttää muiden teoksia ominasi ilman oikeudenhaltijan lupaa. Toisen tekemää aineistoa saa jossain määrin käyttää niin sanotun sitaattioikeuden perusteella suoraan lainaten, mutta myös tällöin on alkuperäinen lähde mainittava. Yleensä (tieteellisessä) kirjoittamisessa lähdeaineistoja referoidaan, ja kerrotaan asia omin sanoin. Tällöin on tärkeää, että lähteisiin viitataan niin tekstin sisällä lähdeviitteinä kuin lopussa olevassa lähdeluettelossa. Alkuperäinen lähde on mainittava aina, kun otat tekstiisi tietoa ja ajatuksia jostain toisesta lähteestä oli se sitten painettu tai elektroninen (kirja, lehti), kuva tai tekstiä tai vaikkapa opettajan opetusdiat. Alla olevasta Lue lisää -osiosta löydät linkkejä tekijänoikeus- ja vastuullinen tiede -sivuille.

Älä plagioi vaan viittaa

Lähdeviittauksen avulla kerrot lukijalle mikä osa tekstin ajatuksista on omiasi ja mitkä ovat toisilta lainattuja. Jos lähdeviitteitä ei ole merkitty tekstiin selkeästi, saatat syyllistyä plagiointiin. Plagioinnilla tarkoitetaan yleisesti toisen tekstin, ajatusten tai ideoiden luvatonta kopiointia. Useimmiten plagiointia ei tehdä tahallaan vaan se on tahatonta. Opettelemalla oikeat lähdeviittaustekniikat heti opintojen alussa, vältyt plagiointiepäilyiltä. Xamkin lähdeviittausohjeet löytyvät verkossa olevasta lähdeviiteoppaasta.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa on käytössä lähteiden tunnistusohjelma Turnit, jonka kautta tarkistetaan suurin osa opiskelutehtävistä sekä kaikki opinnäytetyöt. Turnitin avulla on mahdollista selvittää käyttämiesi lähteiden alkuperää ja lähdeviitteiden oikeellisuutta ja ehkäistä näin plagiointia. 

Lue lisää tekijänoikeuksista, CC-lisensseistä, tiedon eettisestä käytöstä ja valeuutisista

Huomioi aina tekijänoikeudet, kun käytät muiden tuottamaa aineistoa

Muista aina noudattaa tekijänoikeuksia, kun käytät muiden tuottamaa /tekemää aineistoa osana omaa työtäsi. Alta löydät linkkejä erilaisiin sivustoihin, joista saat apua tekijänoikeuskysymyksissä.

Joko tunnet Creative Commons eli CC-lisenssit?

Creative Commons eli CC-lisenssillä teoksen tekijä voi ilmaista, millä tavoin haluaa jakaa teoksensa oikeuksia. Voit siis joko itse määritellä, kuinka sinun aineistoasi voi jatkokäyttää tai lisenssi kertoo sinulle sen, miten voit itse käyttää muiden tekemää aineistoa. Lisenssit muodostuvat neljästä eri ehdosta, joita voidaan yhdistellä eri tavoin. 

CC-lisenssien ehdot:

kuva cc-lisenssi by nimeä Nimeä (BY, ByAttribution) = Tekijän nimi on mainittava, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

kuva cc-lisenssi NC epäkaupallinenEpäkaupallinen (NC, NonCommercial) = Teoksen kaupallinen käyttö on kielletty, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

kuva cc-lisenssi ND ei muutoksiaEi muutoksia (ND, NoDerivates) = Teosta ei saa muokata, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

kuva cc-lisenssi SA jaa samoinJaa samoin (SA, ShareAlike) = Teoksesta tehtyjä muunnelmia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta. 

Näiden lisäksi on olemassa ns. CC0-lisenssi, jolla tekijä luopuu kaikista oikeuksistaan, eli tällaista aineistoa saa käyttää vapaasti ja mm. jotkin  kuvapankit sisältävät tällaisia kuvia. 

Osaatko käyttää tietoa vastuullisesti ja eettisesti? Tunnistatko valeuutiset?

Tästä löydät linkkejä eri paikkoihin, joista löydä lisää tietoa mm. tiedon vastuullisesta käyttämisestä ja apuvälineitä valeuutisten ja muun virheellisen tiedon tunnistamiseen.

Kuvassa kerrotaan valeuutisen tuntomerkkejä

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement