Siirry pääsisältöön

Tiedonhankinta

2. Kuinka suunnitella haku?

Haun suunnitteluun kannattaa uhrata hetki aikaa, sillä se säästää aikaa ja tuottaa parempia hakutuloksia. Aivan aluksi kannattaa pohtia

  • mistä aiheesta tarvitsen tietoaKuvituskuva, jossa mies katsoo seinällä roikkuvia ideointipapereita.
  • millaista tietoa tarvitsen
  • mistä näkökulmasta lähestyn aihetta
  • mitkä ovat aiheeni keskeiset käsitteet.

Kartoita ja taustoita

Jos aihe ei ole ennestään tuttu, perehdy ensin siihen. Alkuvaiheessa kannattaa kasvattaa tietämystä aiheesta hyödyntämällä monenlaisia tiedonlähteitä, esimerkiksi internetiä, lehtiä, kirjoja ja tietokantoja.

Alustavia tiedonhakuja voi tehdä yksinkertaisilla pikahauilla, joiden avulla saa käsityksen, mitä aiheesta on aiemmin tutkittu. Samalla voi jo poimia talteen hakusanaideoita omien hakujen pohjaksi.

Ideoi hakusanoja

Tietokannoissa haku ei yleensä toimi Googlen tapaan. Hakulaatikkoon ei siis kannata kirjoittaa hakua kokonaisena lauseena. Haun aihe pitää pilkkoa osiin, yksittäisiksi hakusanoiksi.

Hakusanojen keksimiseen kannattaa uhrata muutama tovi. Tosiasia on, että haku on juuri niin hyvä kuin hakusanat ovat, eli hakusanojen valinnasta on pitkälti kiinni, onnistuuko haku vai ei.

Katso videolta vinkkejä hakusanojen ideointiin ja miellekartan käyttöön. (kesto 2:50)

Tee muistiinpanoja

Etenkin laajemmista tiedonhauista kannattaa tehdä muistiinpanoja, sillä ne säästävät aikaa myöhemmässä vaiheessa. Kannattaa kirjata ylös ainakin, 

  • mitä kiinnostavia lähdeaineistoja (esim. kirjoja, artikkeleita, verkkosivuja) löysit,
  • mitkä hakusanat ja tietokannat tuottivat parhaimpia tuloksia,
  • mistä saat käsiisi löytämäsi lähdeaineistot.

Huomaa, että opinnäytetyötä tehdessä voidaan vaatia, että tehdyt tiedonhaut kuvataan myös osana opinnäytetyötä. Hyvät muistiinpanot auttavat tässä.

Etsi asiasanoja

Asiasanat ovat yksi tärkeä tiedonhaun apuväline. Asiasanojen avulla kuvataan aineistojen keskeisiä sisältöjä, jotta tiedonhakija löytäisi hakemansa aineiston helpommin tietokannoissa.

Varsinkin tieteellisissä tietokannoissa voi olla hyvä käyttää myös tarkempaa asiasanahakua. Se tarkoittaa, että haku kohdistuu vain aineistolle määriteltyihin sanoihin eikä esimerkiksi kaikkiin artikkelin tekstistä löytyviin sanoihin.

Asiasanojen avulla siis tarkennat hakuasi, ja niiden rinnalla voit hyvin käyttää myös muita keksimiäsi hakusanoja.

 

Kaakkurissa ja Finnassa asiasanat löytyvät aineiston kuvailutiedoista kohdasta Aiheet.

Esimerkki Kaakkurin aineiston kuvailutiedosta, jossa otsikon aiheet oikealta puolelta löytyy asiasanat, joilla aineisto on kuvailtu

Asiasanastot apuun

Asiasanasto on luettelo asiasanoista, jonka avulla voi löytää myös sanojen rinnakkaistermejä ja synonyymejä sekä sanojen muun kielisiä vastineita. Asiasanastot ovat yleensä tietokantakohtaisia, joten kannattaa aina tarkistaa asiasanat tietokannan omasta asiasanastosta.

Yleinen suomalainen ontologia YSO on kaikille aloille sopiva asiasanasto, mutta Finto-palvelusta löytyy myös monia muita eri alojen sanastoja. Huomaathan muun kielissä sanoissa hyödyntää myös Kaakkurista löytyvää MOT-kielipalvelua löytääksesi lisää esimerkiksi englanninkielisten sanojen eri synonyymejä.

 

Asiasanastoissa on usein kuvattu myös asiasanojen väliset suhteet. Alla on esimerkki YSOn asiasanasta kotieläimet.

Kuvassa on esimerkki asiasanastossa olevasta asiasanasta. Asiasanalle kotieläimet on annettu yläkäsite, alakäsitteitä ja assosiatiivisia käsitteitä

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement