Siirry pääsisältöön

Tiedonhankinta

5. Lähdeaineistojen paikantaminen ja kaukolainaus

Tämä olisi hyvä lähde tehtävääni, mutta miten pääsen lukemaan sitä?

Olet löytänyt useita hyviä viitetietoja, eli tietoa erilaisista aineistoista kuten esim. kirjoista tai artikkeleista, mutta miten saat nyt nämä aineistot käyttöösi. Tästä osiosta löydät vinkit siihen, kuinka paikannat erilaiset lähdeaineistot ja miten sinun tulee toimia, että pääset lukemaan niitä. Pyri etsimään käsiisi aina se alkuperäinen lähde, josta tutkimasi asia tai esimerkiksi käsite on peräisin. Näin varmistat sen, että tieto ei ole muuttunut viitatessa toisenlaiseksi.

Tarkista painetun aineiston kohdalla, miten se on saatavissa kampuskirjastosta tai yleisestä kirjastosta

Hae aineistoa sen nimellä tai kirjoittajan nimellä Kaakkurista tai yleisen kirjaston tietokannasta, jolloin saat tietää mm.

  • Millä kampuksella tai missä kirjastossa aineisto on lainattavissa?
  • Mistä hyllystä aineisto kirjastossa löytyy?
  • Onko aineisto lainassa tai toisella kampuksella/kirjastossa, jolloin se pitää varata?

Alla olevaan kuvaan on merkitty Kaakkurista tarkasteltavia kohtia:

Aineiston tiedot Kaakkurissa

E-aineistoja on monenlaisia ja ne voivat löytyä luettavaksi monella eri tavalla

Vapaasta verkosta ja tietokannoista löytyy paljon erilaista aineistoa, jota voit käyttää omissa opinnoissasi. E-aineistojen kohdalla on huomattava, että niitä on saatavilla ja ne voi paikantaan useammalla eri tavalla riippuen esim. siitä, onko kyseessä lisensoitu ja Xamkille ostettu aineisto vai avoimesti verkossa (open access) julkaistu aineisto. Muista varsinkin vapaasti verkosta löytyvän aineiston kohdalla lähdekritiikki ja kaikkien aineistojen kohdalla on hyvä tarkistaa käyttöehdot.

kuvassa kerrotaan kuinka löytää erilaisia artikkeleita

Ulkomaisen tutkimusartikkelin etsiminen lehden nimen mukaan

Tarkista, missä lehdessä, minä vuonna ja missä numerossa artikkeli on julkaistu. 

Voit sitten lähteä etsimään artikkelia salaamalla lehden nimen mukaan.

Mene https://kaakkuri.finna.fi/ ja etsi sivun alaosasta linkki "Selaa E-lehtiä" (suora linkki: https://kaakkuri.finna.fi/Browse/Journal). 

Tarkista sitten, löytyykö lehteä joko selaamalla aakkosittaisesta luettelosta tai tekemällä haku lehden nimellä hakukentästä.

Jos lehti löytyy, klikkaa lehden nimestä (otsikosta).

Pääset sivulle, jossa on lehden tietoja ja linkki tietokantaan. Tietokantalinkin perässä on tieto, miltä vuosilta (ajanjaksolta) lehden artikkelit avautuvat kokotekstisenä.

Klikkaa tietokannan nimestä ja pääset kyseisessä tietokannassa lehden kotisivulle, josta voit sitten etsiä haluamasi vuoden ja lehden numeron artikkelit ja valita lopulta artikkelilistalta artikkelin avattavaksi.


Ulkomaisen tutkimusartikkelin etsiminen lehden nimen mukaan selaamalla -videon aloituskuva

Ohjevideo: Ulkomaisen tutkimusartikkelin etsiminen lehden nimen mukaan (01:16)

 

 

Selaimeen asennettavat lisäosat esim. Google Scholar -painike

Tarjolla on kolme erilaista selaimeen asennettavaa lisäosaa (add-on), jotka saattavat avata ulkomaisen artikkelin luettavaksi silloinkin, kun artikkelia ei löydy Xamkille ostetuista aineistoista tai googlettamalla.

  1. Google Scholar -painike toimii Chrome- ja Edge -selaimissa. Asenna Chrome-selaimeen. Asenna Edge-selaimeen. Asennuksen jälkeen lisäosa löytyy selaimen oikeasta yläkulmasta: sinistä Google Scholar Button -logoa klikkaamalla avautuu artikkelin tiedot sisältävä ikkuna, jonka kautta voit tarkistaa, avautuuko artikkeli luettavaksi.
  2. Unpaywall on saatavissa Firefox- ja Google Chrome -selaimille. Tee näin: etsi artikkelin tiedot esim. Googlettamalla lehden kustantajan sivulta. Vihreä Unpaywall-kuvake ilmestyy selainikkunan oikeaan reunaan, jos artikkeli löytyy luettavaksi. Klikkaa vihreää kuvaketta, niin artikkeli avautuu.
  3. Open Access Button on saatavissa Google Chrome -selaimelle. Tee näin:  etsi artikkelin tiedot esim. Googlettamalla lehden kustantajan sivulta. Klikkaa sitten klikkaa lisäosan oranssin punaista kuvaketta selaimen oikeassa yläkulmassa, jolloin avautuu uusi ikkuna, jossa näkyy artikkelin saatavuustieto.

Avuksi kaukolainaus, kun aineistoa ei löydy muualta

Jos olet etsinyt aineistoa jo Kaakkurista, Kaakkurista löytyvistä tietokannoista, oman paikkakunnan yleisestä tai korkeakoulukirjastosta sekä vapaasta verkosta, eikä aineistoa vaan löydy käytettäväksi, voit tehdä kaukolainanpyynnön. Kaukolaina tarkoittaa, että tilaamme sinulle aineiston toisesta kirjastosta. Tee kaukolainapyyntö Xinfosta löytyvällä lomakkeella Kaukolainapyyntö (henkilöasiakkaat). Palvelu on xamkilaisille ilmainen, kun aineisto löytyy käyttöön Suomesta.

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement