Löydettyäsi erilaisia lähdeaineistoja työsi materiaaliksi, käytä vielä hetki aikaa aineiston arvioimiseen, ennen kuin alat tehdä tehtävää tai opinnäytettä. Pohtimalla alla olevia kysymyksiä, saat täsmennettyä itsellesi, mitkä löytämistäsi lähteistä ovat esim. edelleen ajankohtaisia ja mitkä täyttävät tieteellisyyden tai tutkimuksellisuuden kriteerit. Tältä sivulta saat apua myös tekijänoikeuksien huomioon ottamiseen ja tiedon eettiseen käyttöön. Xamkin lähdeviiteoppaan löydät omana oppaana Xamkin avoimien oppaiden etusivulta.
Miten erottaa valtavasta informaatiomäärästä ne hyvät ja omaan aiheeseen sopivimmat lähdeaineistot ja sopivimman tiedon? Voit pohtia löytämäsi aineiston sopivuutta vastaamalla alta löytyviin kysymyksiin. Muista aina suhtautua löytämääsi tietoon lähdekriittisesti.
Lähteenä alla olevassa on käytetty: Evaluating Information – Applying the CRAAP Test Meriam Library. 2010. California State University, Chico. WWW-dokumentti. Päivitetty 17.9.2010. Saatavissa: https://www.csuchico.edu/lins/handouts/eval_websites.pdf. [Viitattu 25.5.2020].
Julkaisufoorumi on suomalaisen tiedeyhteisön toteuttama, tutkimuksen laadunarviointia tukeva julkaisukanavien tasoluokitus. JUFO-portaalin kautta voit tutkia, onko löytämäsi artikkelin lehti luokiteltu tieteelliseksi, ja mille tasolle se asettuu.
Julkaisufoorumin tasoluokat ovat:
Tekstiä, kuvia, musiikkia, videoita tai mitä tahansa toisen tekemää lähdeaineistona käytettäessä, on hyvä muistaa, että näitä suojaa tekijänoikeus, joka syntyy tekijälle automaattisesti. Et siis voi käyttää muiden teoksia ominasi ilman oikeudenhaltijan lupaa. Toisen tekemää aineistoa saa jossain määrin käyttää niin sanotun sitaattioikeuden perusteella suoraan lainaten, mutta myös tällöin on alkuperäinen lähde mainittava. Yleensä (tieteellisessä) kirjoittamisessa lähdeaineistoja referoidaan, ja kerrotaan asia omin sanoin. Tällöin on tärkeää, että lähteisiin viitataan niin tekstin sisällä lähdeviitteinä kuin lopussa olevassa lähdeluettelossa. Alkuperäinen lähde on mainittava aina, kun otat tekstiisi tietoa ja ajatuksia jostain toisesta lähteestä oli se sitten painettu tai elektroninen (kirja, lehti), kuva tai tekstiä tai vaikkapa opettajan opetusdiat. Alla olevasta Lue lisää -osiosta löydät linkkejä tekijänoikeus- ja vastuullinen tiede -sivuille.
Lähdeviittauksen avulla kerrot lukijalle mikä osa tekstin ajatuksista on omiasi ja mitkä ovat toisilta lainattuja. Jos lähdeviitteitä ei ole merkitty tekstiin selkeästi, saatat syyllistyä plagiointiin. Plagioinnilla tarkoitetaan yleisesti toisen tekstin, ajatusten tai ideoiden luvatonta kopiointia. Useimmiten plagiointia ei tehdä tahallaan vaan se on tahatonta. Opettelemalla oikeat lähdeviittaustekniikat heti opintojen alussa, vältyt plagiointiepäilyiltä. Xamkin lähdeviittausohjeet löytyvät verkossa olevasta lähdeviiteoppaasta.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa on käytössä lähteiden tunnistusohjelma Turnit, jonka kautta tarkistetaan suurin osa opiskelutehtävistä sekä kaikki opinnäytetyöt. Turnitin avulla on mahdollista selvittää käyttämiesi lähteiden alkuperää ja lähdeviitteiden oikeellisuutta ja ehkäistä näin plagiointia.
Muista aina noudattaa tekijänoikeuksia, kun käytät muiden tuottamaa /tekemää aineistoa osana omaa työtäsi. Alta löydät linkkejä erilaisiin sivustoihin, joista saat apua tekijänoikeuskysymyksissä.
Creative Commons eli CC-lisenssillä teoksen tekijä voi ilmaista, millä tavoin haluaa jakaa teoksensa oikeuksia. Voit siis joko itse määritellä, kuinka sinun aineistoasi voi jatkokäyttää tai lisenssi kertoo sinulle sen, miten voit itse käyttää muiden tekemää aineistoa. Lisenssit muodostuvat neljästä eri ehdosta, joita voidaan yhdistellä eri tavoin.
CC-lisenssien ehdot:
Nimeä (BY, ByAttribution) = Tekijän nimi on mainittava, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.
Epäkaupallinen (NC, NonCommercial) = Teoksen kaupallinen käyttö on kielletty, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.
Ei muutoksia (ND, NoDerivates) = Teosta ei saa muokata, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.
Jaa samoin (SA, ShareAlike) = Teoksesta tehtyjä muunnelmia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta.
Näiden lisäksi on olemassa ns. CC0-lisenssi, jolla tekijä luopuu kaikista oikeuksistaan, eli tällaista aineistoa saa käyttää vapaasti ja mm. jotkin kuvapankit sisältävät tällaisia kuvia.
Tästä löydät linkkejä eri paikkoihin, joista löydä lisää tietoa mm. tiedon vastuullisesta käyttämisestä ja apuvälineitä valeuutisten ja muun virheellisen tiedon tunnistamiseen.