Siirry pääsisältöön

Avoimen TKI-toiminnan opas

Avoin julkaiseminen

Julkaisijan opas - Xamkin ohjeet kirjoittajille sisältää tarkempaa tietoa avoimesta julkaisemisesta, julkaisukanavista ja julkaisutiedonkeruusta.

Avoimen TKI-toiminnan tavoitteiden mukaisesti julkaisemiseen käytetään avoimia julkaisukanavia, jotta erilaiset julkaisut saavuttavat kohderyhmänsä mahdollisimman kattavasti.

  • Avoin julkaiseminen lisää  tutkimuksen näkyvyyttä, vaikuttavuutta ja tasa-arvoista tiedonsaantia sekä edistää tutkijan verkostoitumista ja todennäköisyyttä tulla viitatuksi.
  • Kun julkaisu on avoin, se on kokonaisuudessaan verkossa luettavissa, kopioitavissa, tulostettavissa ja linkitettävissä.
  • Suositeltavaa on, että avoimella julkaisulla on myös pysyvä tunniste. Esimerkiksi Theseukseen tallennetut julkaisut saavat pysyvän tunnisteen.
     

Avoimen julkaisemisen tapoja ovat

  • Kultainen OA (Gold OA) - Julkaiseminen avoimessa julkaisukanavassa
    - monet tiedelehdet perivät avoimesta julkaisemisesta maksun
    - Xamkin oma julkaisusarja, Next ja Read ovat kultaista avoimuutta noudattavia. Xamkin oman julkaisusarjan julkaisut ovat Theseuksessa, jossa niillä on myös pysyvä tunniste.
     
  • Vihreä OA (Green OA)  -  Rinnakkaistallentaminen avoimeen julkaisuarkistoon (amkeissa ensijaisesti Theseukseen)
    - rinnakkaistallentamiseen tarvitaan kustantajan lupa
    - kustantajien lupien tarkistaminen ja rinnakkaistallentaminen tehdään kirjastossa
    - tiedelehdet myöntävät rinnakkaistallennusluvan yleensä artikkelin vertaisarvioidulle käsikirjoitusversiolle, mutta ei lehden taittoasun mukaiselle versiolle
    - kustantaja voi asettaa rinnakkaistallentamiselle embargon eli karanteeniajan (esim. 12 kk), jonka aikana artikkelia ei saa julkaista vapaasti verkossa
     
  • Hybridi OA - Julkaiseminen tilausmaksullisessa lehdessä niin, että kirjoittaja maksaa kustantajan määrittelemän kirjoittajamaksun saadakseen artikkelin avoimeksi
    - kirjoittajamaksu eli APC-maksu (Article processing Charge) voi olla tuhansia euroja
    - hybridimalli on käytössä vain isoilla kansainvälisillä tieteellisillä kustantajilla, kuten esimerkiksi Elsevier, Wiley, Springer, Taylor & Francis ja SAGE. 
    - hybridijulkaisuissa on kyse tuplarahastuksesta, sillä tällöin kustantaja rahastaa sekä tilausmaksuilla että kirjoittajamaksuilla.
Saavutettavuusseloste | Accessibility statement