Creative Commons on kansainvälisesti tunnetuin lisensointijärjestelmä, jonka avulla voit tekijänä antaa haluamasi oikeudet teoksesi käyttäjille. CC-lisenssin käyttäminen ei vie sinulta tekijyyttä tai tekijänoikeutta. Lisensoinnin avulla voit tekijänä antaa teostesi käyttäjille luvan hyödyntää teostaan laajemmin kuin tekijänoikeuslaki muutoin sallisi. Eri ehtoja yhdistelemällä voit jakaa oikeuksiasi itsellesi ja tilanteeseen sopivalla tavalla, esimerkiksi voit kieltää teoksesi kaupallisen käytön. Lisenssin käyttäminen ei edellytä mitään rekisteröintiä tai muuta lupaa. Riittää, että lisäät tiedon valitsemastasi lisenssistä teoksesi yhteyteen.
Teosten käyttäjän näkökulmasta CC-lisenssit selventävät sitä, miten voit hyödyntää toisen tekemää materiaalia. Lähtökohtaisesti käyttäjä voi kopioida, välittää, levittää ja esittää CC-lisenssillä jaettua teosta sekä sen pohjalta tehtyjä versioita ilman erillistä lupaa. Käyttäjän tulee kuitenkin aina noudattaa tekijän antamia rajoituksia, jotka voidaan kuvata CC-lisenssijärjestelmässä eri tavoin. Tutustu aina käyttämäsi lisenssin ehtoihin, sekä siihen, miten lisenssi- ja alkuperäisen tekijän tiedot tulee käyttämääsi ja/tai muokkaamaasi materiaaliin merkitä.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen ohjeissa suositellaan tutkimusjulkaisuille Creative Commons 4.0 (CC-BY-4.0) -lisenssiä.
Tietosuojasta on huolehdittava, jos data sisältää henkilötietoja. Vain anonymisoitua dataa voi jakaa.
Jos käytetään kolmannen osapuolen dataa, tulee varmistua siitä, että datalla on sellaiset luvat ja lisenssit, jotka mahdollistavat datan jakamisen.
Ohje tekijänoikeuksiin liittyvästä avoimesta lisensoinnista tutkijoille ja tieteellisille kustantajille
CC-lisenssin merkitsemisohjeet ja lisenssimerkinnän tuottaminen lisenssivalitsimella.
Webinaareja:
Creative Commons (CC) -käyttölupien avulla tekijänoikeudenhaltija voi ilmaista ehdot, joilla hän saattaa teoksensa muiden käytettäväksi. Uusin CC 4.0 -lisenssijärjestelmä on maailmanlaajuisesti sovellettavissa, joka ottaa huomioon myös luettelo- ja tietokantasuojan.
Se muodostuu neljästä yhdisteltävissä olevasta kriteeristä, jotka määrittelevät teoksen käyttöä:
Nimeä (BY) Tekijän nimi on mainittava. Teosta käytettäessä on ilmaistava sen tekijä tai nimimerkki. Nimeä BY -lisenssi on aina osa jokaista lisenssiyhdistelmää.
Ei kaupallinen (NC) Ei kaupalliseen käyttöön. Tekijänoikeudenhaltijalta on pyydettävä lupa, jos teoksen käytön tavoitteena on taloudellinen hyöty.
Ei Muutoksia (ND) Ei saa muokata. Tekijänoikeudenhaltijalta on pyydettävä lupa teoksen muuntamiseen tai hyödyntämiseen vain osittain.
Jaa Samoin (SA) Jaettava samalla lisenssillä. Muunnellun johdannaistyön voi jakaa ainoastaan samalla lisenssillä kuin alkuperäisessä teoksessa
Näistä neljästä lisenssistä yhdistelemällä muodostuu kuusi Creative Commons -lisenssiä:
BY Nimeä
BY-SA Nimeä-JaaSamoin
BY-ND Nimeä-EiMuutoksia
BY-NC Nimeä-EiKaupallinen
BY-NC-SA Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin
BY-NC-ND Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia
Lisäksi tekijänoikeuksista vapaa aineisto merkitään seuraavasti (tekijänoikeuden suoja-aika erääntynyt tai kaikista oikeuksista luovuttu):
Public Domain / CC0
CC-lisenssit, jonka tekijät ovat Jenni Mikkonen, Mari Pesola, Maria Rehbinder, Marika Sarvilahti ja visuaalisen ilmeen tekijät ovat Metropolia, Valovirta Design, Jorgos Hatzikelis, Ulla Timonen ja Mikko Multanen on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Perustuu teokseen osoitteessa http://libguides.aalto.fi/imagoa.
CC-lisenssin valinta -kuva, jonka tekijät ovat Jenni Mikkonen, Mari Pesola, Maria Rehbinder, Marika Sarvilahti ja visuaalisen ilmeen tekijät ovat Metropolia, Valovirta Design, Jorgos Hatzikelis, Ulla Timonen ja Mikko Multanen on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Perustuu teokseen osoitteessa http://libguides.aalto.fi/imagoa.