Siirry pääsisältöön

Avoimen TKI-toiminnan opas

Xamkin infrastruktuurit

Xamkissa infrastruktuureilla tarkoitetaan tutkimusyksikköjen tarjoamia palveluja ja laitteita. Xamkin infrastruktuurit ovat kansallisesti näkyvissä ja haettavissa Tiedejatutkimus.fi-portaalissa.

Infrastruktuurilla voidaan tarkoittaa myös mm. välineitä, tietoverkkoja, tietokantoja, aineistoja ja tutkimusorganisaatioita. Infrastruktuurien avulla tuetaan tutkimustoimintaa ja tutkimusyhteistyötä, vahvistetaan tutkimus- ja innovointivalmiuksia sekä tietotaitoa. Tutkimusinfrastruktuurit voivat olla yksipaikkaisia, hajautettuja, virtuaalisia tai näiden yhdistelmiä.

Infrastruktuurien mahdollisimman laaja avoimuus on keino vahvistaa ja edistää avointa toimintakulttuuria. Taloudellisesti kestävä avoimuuden edistäminen tarkoittaa sitä, että mahdollisimman laajalla yleisöllä on avoin pääsy julkisrahoitteisiin tutkimusinfrastruktuureihin. Infrastruktuurin avoin saatavuus ei välttämättä tarkoita maksuttomuutta, mutta infrastuktuurin tulisi kuitenkin olla voittoa tavoittelematon ollakseen avoin. 

Tutkimusinfrastruktuureja ja niiden käyttöpolitiikkoja koskevan tiedon avoin saatavuus on osa tutkimusinfrastruktuurien avoimuutta. Infrastruktuurien tarjoajien tulee määritellä selkeät linjaukset saatavuuden sääntelemiseksi tilanteissa, joissa infrastruktuuri ja sen palvelukapasiteetti ovat rajalliset. Tutkimusinfrastruktuurien saatavuutta voikin olla tarpeen säännellä eettisistä, lainsäädännöllisistä, taloudellisista tai muista keskeisistä syistä.  

Tutkijoita ja tutkimusinfrastruktuureja kannustetaan mahdollisuuksien mukaan aktiivisesti hakemaan ja edistämään avoimia vaihtoehtoja omisteisille ohjelmistoille, laitteille, palveluille, yhteistyösopimuksille ja muille infrastruktuureille sekä tukemaan niiden kehitystä. 

Lisätietoa infrastuktuureista löydät Tutkimusmenetelmien ja -infrastruktuurien avoimen saatavuuden osalinjauksesta https://doi.org/10.23847/tsv.667.

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement