Aineistoja voidaan avata muiden käyttöön tallentamalla aineistoja ja kuvailutietoja kansallisiin tai kansainvälisiin data-arkistoihin. Data-arkisto on palvelu, jonka kautta aineistoja ja niiden metatietoja kuvaillaan, etsitään, jaetaan sekä hyödynnetään. Tarjolla on Kansallinen Fairdata-palvelukokonaisuus sekä yleisiä että tieteenalakohtaisia data-arkistoja ja -repositorioita, jotka tukevat jatkokäytön löydettävyyttä, saatavuutta ja yhteentoimivuutta.
Data-arkiston valinta on tasapainoilua eri kriteerien ja mahdollisuuksien välillä. Yleensä suositaan ensisijaisesti tieteenala- tai tutkimusalakohtaisia data-arkistoja, jolloin data-arkisto tukee paremmin aineiston löydettävyyttä, mutta toisaalta niissä ei välttämättä toteudu esimerkiksi sertifiointi. Datarepositorioiden vertailutaulukosta voi tarkastella eri repositorioiden toimintaperiaatteita. Data-arkistolta on hyvä vaatia vähintään pysyvä tunniste (esim. DOI, URN, Handle).
Lähde: Lindholm, Rauste ym. 2024.
Figshare on monitieteinen tutkimuksen säilyttämisen, jakamisen ja löytämisen kanava. Ilmainen tutkijoille.
EUDAT on palvelu tutkimusdatan säilytykseen ja avaamiseen. EUDAT CDI B2SHARE -palvelu on maksuton.
CSC:n datanhallinnan palvelut - Data Management and Storage
- Plan data management
- Data Documentation
- Store and Share Data
- Open and Discover Data
- Preserve Research Data
- Sensitive Data Management
IDA soveltuu
Ole yhteydessä Xamkin IDA-yhteyshenkilöön, mikäli tarvitset apua IDAn käyttöönotossa. Ohjeet IDA-säilytystilan hakemiseen.
Data, jonka käyttäjä on merkinnyt säilytettäväksi muuttumattomassa tilassa eli jäädyttänyt IDAssa, voidaan kuvailla Qvain-palvelussa. Qvaimella julkaistu aineisto saa pysyvän tunnisteen ja kuvailusivun. Näin aineisto on löydettävissä Etsin-hakupalvelusta. Julkaistun tutkimusaineiston tiedostot voidaan asettaa muiden ladattavaksi avoimesti tai käyttöluvalla tai aineistosta voidaan julkaista vain kuvailutieto eli metadata.