Tieteellinen tutkimus voi olla eettisesti hyväksyttävää ja luotettavaa ja sen tulokset uskottavia vain, jos tutkimus on suoritettu hyvän tieteellisen käytännön edellyttämällä tavalla. Hyvää tieteellistä käytäntöä koskevien ohjeiden soveltaminen on tutkijayhteisön itsesäätelyä, jolle lainsäädäntö määrittelee rajat.
Hyvä tieteellinen käytäntö on myös osa tutkimusorganisaatioiden laatujärjestelmää. Xamkin TKI-toiminnassa noudatetaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeistusta hyvästä tieteellisestä käytännöstä ja sen loukkausten käsittelemisestä.
Xamkin henkilökunnan ja opiskelijoiden intranetistä Luxista löydät lisätietoa hyvän tieteellisen käytännön lähtökohdista erityisesti tutkimusetiikan näkökulmasta sekä Xamkin tutkimuseettiset ohjeet ja yhteyshenkilöt.
Tutkimusetiikka (vaatii kirjautumisen Xamkin käyttäjätunnuksilla)
Sopimusasiat (vaatii kirjautumisen Xamkin käyttäjätunnuksilla)
Opinnäytetöitä koskevat ohjeet löytyvät Luxista (vaatii kirjautumisen Xamkin käyttäjätunnuksilla)
Jos tutkimusaineistoon liittyy tekijänoikeuksia, niiden haltija määrää aineiston käyttötavat. Tällöin aineiston käyttöön on aina saatava oikeudenhaltijan suostumus. Vaikka tekijänoikeudet eivät ulottuisi kyseiseen aineistoon, mahdollista jatkokäyttöä varten aineiston tekijät on määriteltävä.
Tutkimuksessa tulee aina erikseen sopia aineiston omistamisesta ja käyttöoikeuksista. Aineiston käyttöoikeuksista on hyvä sopia koskien sekä alkuperäistä tutkimusta että sen jälkeistä aikaa. Tutkimussopimuksissa tulee määritellä aineistoihin liittyvät oikeudet siten, että ne vastaavat tutkimusrahoittajan vaatimuksia.
Tutkimusaineistoja voidaan avata. Lisensseillä voidaan määritellä tietyin ehdoin lisää oikeuksia käyttäjille. Nämä oikeudet voidaan kuvata ja antaa muun muassa Creative Commons -lisenssien avulla. Lisensoitaessa tulee olla myös kaikki oikeudet koko asiakirjaan tai tutkimusaineistoon. Esimerkiksi kuviin tulee olla kuvaajan lupa teoksen lisensoimiseksi.
Hankkeessa kerättyjen aineistojen ja syntyvien tulosten avoin hyödyntäminen edellyttää, että sille on luotu perusta jo hankkeen alussa.
Näitä edellytyksiä luodaan niin, että
Edellä mainittuihin asioihin tulee kiinnittää huomiota aineistonhallintasuunnitelmassa, hankkeen aiesopimuksessa ja myöhemmin tehtävässä yhteistyösopimuksessa.
Sopimuksissa voidaan esimerkiksi sopia seuraavasti: "Sopijapuolet pyrkivät julkaisemaan hankkeessa aikaansaatavan tutkimusdatan avoimen julkaisemisen periaatteiden mukaisesti sekä avaamaan hankkeessa aikaansaadun tutkimusdatan kaikkien saataville. Avoimuus ei koske sopijapuolten luottamuksellisia tai muutoin salassapidettäviä tietoja eikä tausta-aineistoa.”
Sopimuksissa huomioitavaa -kappaleen lähde: Avoin TKI-toiminta: SeAMK-opas