Siirry pääsisältöön

Xamkin julkaisijan opas

Suunnittele

kuvituskuvaHienoa, olet siis päättänyt julkaista! 

Suunnittele-osioon on koottu tietoja ja työkaluja, joilla pääset alkuun. Tässä osiossa esitellään erilaisia julkaisukanavia ja julkaisemisen muotoja sekä käydään läpi tekijänoikeuksiin liittyviä asioita.

Muistathan ottaa heti julkaisuidean synnyttyä yhteyttä julkaisupalveluihin! Julkaisuasiantuntijat neuvovat julkaistutyypin määrittelyssä ja ohjaavat sinua löytämään oikean julkaisukanavan.

Julkaiseminen vaatii aikaa

Julkaiseminen on aikaa vievää puuhaa, sillä vaiheita on useita (esim. käsikirjoituksen laatiminen, kuvituksen ideointi ja tuottaminen, editointi, kielentarkistus, viimeistely, taittaminen ja painatus). Osa vaiheista on sellaisia, joiden nopeuteen et voi itse vaikuttaa. Kun varaat julkaisemiseen tarpeeksi aikaa, sisältöä voi miettiä huolella ja kenties useampi silmäpari kerkeää lukea ja kommentoida käsikirjoitustasi. Julkaisuprosessille kannattaakin tehdä aikataulu ja noudattaa sitä.  Tarkemmin Xamkin julkaisusarjojen aikataulutuksesta löydät sivulta Xamkin julkaisukanavat.

Pohdi, mitä haluat julkaisullasi saavuttaa

Selvennä itsellesi, miksi haluat julkaista. Voit esimerkiksi kirjata paperille vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä haluat julkaisullasi saavuttaa?
  • Mihin tarpeeseen se vastaa?
  • Mikä on julkaisusi pääviesti?
  • Mitä lukijat/kuuntelijat/katsojat tekisivät tai ajattelisivat ihannetilanteessa tutustuttuaan julkaisuusi?

Päätä, kenelle haluat kohdentaa julkaisusi. Kohderyhmä ja julkaisukanava määräävät pitkälti sen, millainen julkaisun pitää olla. Kohderyhmän määrittäminen voi auttaa myös julkaisun muodon valinnassa. 

 

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement