Siirry pääsisältöön

Xamkin julkaisijan opas

Mistä pitää sopia? Tekijänoikeus ja CC-lisenssit

Jo julkaisemista suunniteltaessa on hyvä huomioida ne asiat, joista olisi hyvä sopia ja jotka tulee huomioida mm. tekijänoikeuksien suhteen. Julkaisuja tehdään monissa eri yhteyksissä, monien eri tahojen kanssa yhdessä sekä myös monissa eri muodoissa, jolloin julkaisemiseen voi liittyä erilaisia huomioitavia ja sovittavia asioita. Tällä sivulla käydään läpi joitain keskeisiä asioita, jotka liittyvät julkaisun

Kuvien käytöstä ja niiden käyttöoikeuksista löydät lisää tietoa tämän oppaan osiosta Julkaisun kuvat ja niiden käyttöön liittyvät luvat.

 

Tukea tekijänoikeus ja CC-lisenssikysymyksiin? 

Katso lisätietoja Kijoittajan ja julkaisijan tukipalvelut -kohdasta. 

Tekijänoikeus ja sen sopimisessa huomioitavaa

Tekijänoikeus kuuluu Suomen lainsäädännön (Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404) mukaan tekijälle ja se syntyy automaattisesti. Tämä pätee siinäkin tapauksessa, että tekijä on tehnyt työn tietyn korkeakoulun palveluksessa ollessaan, ellei asiasta ole tekovaiheessa sovittu jotain muuta. Jos esim. artikkelilla on useampia tekijöiitä, kuuluu tekijänoikeus heille kaikille.

Xamkissa tekijänoikeuksiin liittyviä sopimuksia tehdään Xamkin julkaisusarjoihin ja mikrokursseihin liittyen. Voit lukea enemmän näistä LUX-intranetistä (linkki aukeaa uuteen ikkunaan, vaatii kirjautumisen).

 

Muutamia huomioita:

  • Eri kustantajilla voi olla erilaisia käytänteitä siitä, miten tekijänoikeuksista sovitaan. Pyri välttämään sellaisia sopimuksia, joissa kustantaja haluaa siirtää kaikki teokseen liittyvät oikeudet itselleen.
  • Käyttäessäsi toisen työtä joko kokonaisuudessaan tai osittain, lähde liikkeelle aina sillä oletuksella, että työ on suojattu tekijänoikeudella.
  • Tarkastele tekijänoikeutta ja oikeutta käyttää materiaalia esimerkiksi osana opetusta tai muuta omaa materiaalia aina tapauskohtaisesti.
  • Opetuksessa voit hyödyntää Kopioston digilupaa, pois lukien kaupalliset toteukset (ei koske avoin amk), kun käytät tekijänoikeuden alaista materiaalia. Lue lisää ohjeita digiluvan käytöstä Kopioston omilta sivuilta. (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)

 

Opi ja lue lisää:

Creative Commons -lisenssit

Creative Commons eli tutummin CC-lisenssien käyttö

Creative Commons on kansainvälisesti tunnetuin lisensointijärjestelmä, jonka avulla voit tekijänä antaa haluamasi oikeudet teoksesi käyttäjille. CC-lisenssin käyttäminen ei vie sinulta tekijyyttä tai tekijänoikeutta. Lisensoinnin avulla voit tekijänä antaa teostesi käyttäjille luvan hyödyntää teostaan laajemmin kuin tekijänoikeuslaki muutoin sallisi. Eri ehtoja yhdistelemällä voit jakaa oikeuksiasi itsellesi ja tilanteeseen sopivalla tavalla, esimerkiksi voit kieltää teoksesi kaupallisen käytön. Lisenssin käyttäminen ei edellytä mitään rekisteröintiä tai muuta lupaa. Riittää, että lisäät tiedon valitsemastasi lisenssistä teoksesi yhteyteen. 

Teosten käyttäjän näkökulmasta CC-lisenssit selventävät sitä, miten voit hyödyntää toisen tekemää materiaalia. Lähtökohtaisesti käyttäjä voi kopioida, välittää, levittää ja esittää CC-lisenssillä jaettua teosta sekä sen pohjalta tehtyjä versioita ilman erillistä lupaa. Käyttäjän tulee kuitenkin aina noudattaa tekijän antamia rajoituksia, jotka voidaan kuvata CC-lisenssijärjestelmässä eri tavoin. Tutustu aina käyttämäsi lisenssin ehtoihin, sekä siihen, miten lisenssi- ja alkuperäisen tekijän tiedot tulee käyttämääsi ja/tai muokkaamaasi materiaaliin merkitä.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen ohjeissa suositellaan tutkimusjulkaisuille Creative Commons 4.0 (CC-BY-4.0) -lisenssiä.

CC-lisenssit ja niiden yhdistelmät

Kuusi erilaista tapaa käyttää ja tunnistaa CC-lisenssejä

Creative Commons (CC) -käyttölupien avulla tekijänoikeudenhaltija voi ilmaista ehdot, joilla hän saattaa teoksensa muiden käytettäväksi. Uusin CC 4.0 -lisenssijärjestelmä on maailmanlaajuisesti sovellettavissa, joka ottaa huomioon myös luettelo- ja tietokantasuojan.

Se muodostuu neljästä yhdisteltävissä olevasta kriteeristä, jotka määrittelevät teoksen käyttöä: 

CC-BY lisenssin ikoni

 

 

Nimeä (BY) Tekijän nimi on mainittava. Teosta käytettäessä on ilmaistava sen tekijä tai nimimerkki. Nimeä BY -lisenssi on aina osa jokaista lisenssiyhdistelmää.

CC-NC lisenssin ikoni

Ei kaupallinen (NC) Ei kaupalliseen käyttöön. Tekijänoikeudenhaltijalta on pyydettävä lupa, jos teoksen käytön tavoitteena on taloudellinen hyöty.

CC-ND lisenssin ikoni

Ei Muutoksia (ND) Ei saa muokata. Tekijänoikeudenhaltijalta on pyydettävä lupa teoksen muuntamiseen tai hyödyntämiseen vain osittain.

CC-SA lisenssin ikoni

Jaa Samoin (SA) Jaettava samalla lisenssillä. Muunnellun johdannaistyön voi jakaa ainoastaan samalla lisenssillä kuin alkuperäisessä teoksessa

 

Näistä neljästä lisenssistä yhdistelemällä muodostuu kuusi Creative Commons -lisenssiä:

CC-BY lisenssikuva BY Nimeä

CC-BY-SA lisenssikuva BY-SA Nimeä-JaaSamoin

CC-BY-ND lisenssikuva BY-ND Nimeä-EiMuutoksia

CC-BY-NC lisenssikuva BY-NC Nimeä-EiKaupallinen

CC-BY-NC-SA lisenssikuva BY-NC-SA Nimeä-EiKaupallinen-JaaSamoin

CC-BY-NC-ND lisenssikuva BY-NC-ND Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia

 

Lisäksi tekijänoikeuksista vapaa aineisto merkitään seuraavasti (tekijänoikeuden suoja-aika erääntynyt tai kaikista oikeuksista luovuttu):

Public doman CC0 lisenssin ikoni Public Domain / CC0 

 

CC-lisenssit, jonka tekijät ovat Jenni Mikkonen, Mari Pesola, Maria Rehbinder, Marika Sarvilahti ja visuaalisen ilmeen tekijät ovat Metropolia, Valovirta Design, Jorgos Hatzikelis, Ulla Timonen ja Mikko Multanen on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Perustuu teokseen osoitteessa http://libguides.aalto.fi/imagoa

Näin valitset CC-lisenssin

Kaavio siitä kuinka valitset CC-lisenssin

CC-lisenssin valinta -kuva, jonka tekijät ovat Jenni Mikkonen, Mari Pesola, Maria Rehbinder, Marika Sarvilahti ja visuaalisen ilmeen tekijät ovat Metropolia, Valovirta Design, Jorgos Hatzikelis, Ulla Timonen ja Mikko Multanen on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Perustuu teokseen osoitteessa http://libguides.aalto.fi/imagoa

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement