Siirry pääsisältöön

Xamkin julkaisijan opas

Rinnakkaistallennus

Mitä rinnakkaistallennus tarkoittaa?

 • Muita nimityksiä rinnakkaistallennukselle ovat mm. vihreä OA, Green Open Access sekä vihreän tien julkaiseminen.
 • Rinnakkaistallennus tarkoittaa kertaalleen julkaistun artikkelin tallentamista kustantajan luvalla esimerkiksi korkeakoulun omaan julkaisuarkistoon. Lupa tarvitaan myös kaikilta tekijänoikeudenhaltijoilta.
 • Xamkissa rinnakkaistallenteet tallennetaan julkaisuarkisto Theseukseen.

Mitä Xamkissa rinnakkaistallennetaan?

 • Xamkissa rinnakkaistallennetaan ensisijaisesti henkilökunnan tuottamat tieteelliset julkaisut (luokat A-B), jos ne eivät ole vielä avoimesti saatavilla. (Pekka Uotilan päätös 21.6.2021)
 • Avoimen julkaisun määritelmä löytyy Opetus- ja kulttuuriministeriön Tiedonkeruun käsikirjasta.
 • Ammattikorkeakoulujen tavoitteena on edistää tutkimus- ja kehitystoiminnan tulosten avointa saavutettavuutta. Julkisesti rahoitetun TKI-toiminnan tulosten halutaan olevan avoimesti verkossa kenen tahansa saavutettavissa. Ammattikorkeakouluissa toimivien opettajien ja tutkijoiden edellytetään rinnakkaistallentavan tieteellisissä julkaisuissa julkaistut tutkimusartikkelinsa julkaisuarkisto Theseukseen. Rehtorineuvosto Arenen ammattikorkeakouluille antama open access –lausuma 2009, pdf.

Mikä versio Xamkissa rinnakkaistallennetaan?

 • Julkaisusta rinnakkaistallennetaan kustantajan hyväksymä versio.
 • Final draft -versiolla tarkoitetaan kirjoittajan viimeistä kustantajalle lähettämää versiota julkaisustaan. Siinä ei vielä näy julkaisun graafinen ilme. Versio on mahdollisesti vertaisarvioitu. Jos julkaistu versio on vertaisarvioitu, niin sitten pitää olla myös rinnakkaistallennettavan version. Final draft -versiosta käytetään myös nimityksiä post-print tai accepted author manuscript (AAM).
 • Publisher´s PDF, julkaisijan tai kustantajan versio tarkoittaa kustantajan lopullista julkaistua versiota, jossa näkyy julkaisun graafinen ilme.
 • Rinnakkaistallenteeseen voi liittyä kustantajan määrittelemä embargo eli karenssiaika. Julkaisu voidaan tallentaa Theseukseen ennen embargoajan päättymistä, jolloin viitetiedot ovat näkyvillä, mutta julkaisu tulee näkyviin vasta embargoajan päätyttyä.

Ohjeita kirjoittajille

 1. Kirjoita artikkeli. Pyydä lupa julkaisun rinnakkaistallennukseen kaikilta tekijöiltä. Kirjalliset luvat tekijöiltä voit pyytää jo artikkelin kirjoitusvaiheessa. Lupa tarvitaan kaikilta kirjoittajilta sekä muun tekijänoikeudellisen aineiston kuten kuvien tekijöiltä. Tekijät vastaavat siitä, että heillä on kuviin, taulukoihin ja muihin käyttämiinsä oheisaineistoihin tarvittavat oikeudet.
 2. Pyydä kustantajalta kirjallinen lupa rinnakkaistallennukseen, jos sitä ei vielä ole. Luvan voit pyytää jo artikkelin julkaisuvaiheessa. Voit jo mahdollisessa julkaisu- tai kustannussopimuksessa huolehtia, että sopimukseen sisältyy kustantajan lupa rinnakkaistallennukseen. Kustantajan open access -ehdot voit tarkistaa SHERPA/RoMEO -palvelusta, kustantajan verkkosivuilta tai kustantajalta.
 3. Tee julkaisuilmoitus JUSTUS-palvelun kautta ja liitä mukaan artikkelista kustantajan hyväksymä versio: final draft eli tekijän viimeinen oma versio, joka on mahdollisesti vertaisarvioitu tai kustantajan lopullinen PDF-versio. PDF-tiedoston voit myös lähettää sähköpostilla julkaisut[at]xamk.fi.
 4. Määrittele oikeudet tai mahdollinen lisenssitieto julkaisulle JUSTUS-palvelun kautta. Tieto oikeuksista tai lisenssistä siirtyy julkaisun mukana julkaisuarkistoon ja näkyy siellä julkaisun ohessa. Lisätietoa lisensseistä: käyttöoikeuksien jakaminen Creative Commons -lisensseillä.
 5. Lähetä luvat (esim. sähköpostivastaus tai kuvakaappaus verkkosivusta) sähköpostilla julkaisut[at]xamk.fi.
 6. Julkaisun PDF-tiedoston rinnakkaistallennusta varten voit pyytää kustantajalta.

 

Kun pyydät kustantajalta luvan rinnakkaistallennukseen, niin muista kysyä:

 • lupa artikkelin rinnakkaistallennukseen julkaisuarkisto Theseukseen
 • minkä version rinnakkaistallennuksen kustantaja hyväksyy: final draft eli tekijän oma viimeinen versio vai kustantajan lopullinen pdf -versio
 • asetetaanko rinnakkaistallenteen avautumiselle embargo eli karenssiaika

Kustantajien rinnakkaistallennuskäytäntöjä

Rinnakkaistallennusprosessi

 1. Julkaisun tekijä ilmoittaa julkaisun tiedot Justus – julkaisutietojen tallennuspalvelun kautta.
 2. Rinnakkaistallenne tehdään ensisijaisesti tieteellisille julkaisuille, jotka eivät ole vielä avoimia.
  • Justukseen tallennetut julkaisutiedot tarkistetaan.
  • Julkaisulle tehdään kansilehti. Kansilehdeltä ilmenevät artikkelin alkuperäisen kustantajan julkaisutiedot.
  • Kansilehti ja julkaisu yhdistetään rinnakkaistallenteeksi.
  • Valmis rinnakkaistallenne tallennetaan Theseukseen, jolloin julkaisu on avoimesti saatavilla julkaisuarkisto Theseuksessa.
  • Julkaisun rinnakkaistallennukseen liittyvät luvat tallennetaan Theseukseen, mutta ne eivät tule julkisesti näkyville.
  • Tekijälle lähetetään rinnakkaistallenteen pysyvä osoite.

Yhteystiedot

Jos on kysyttävää tai jos tarvitset lisää ohjeita, niin ota yhteyttä osoitteessa julkaisut[at]xamk.fi.

Saavutettavuusseloste | Accessibility statement